Όχι πισωγύρισμα στο παρελθόν

\\
Το ακόλουθο κείμενο στάλθηκε κατά αποκλειστικότητα στον «Τ» από γνωστό δημοσιογράφο, εκφράζοντας την άποψή του για την επομένη των εκλογών.

Ιστορική μέρα η σημερινή. Μετά από μισό αιώνα περίπου δεν είναι στην κυβέρνηση κανένα από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τόσα χρόνια και ήρθε η ώρα να δούμε τι θα γράψουν οι επόμενες... σελίδες της. Βέβαια, ας μην ξεχνιόμαστε. Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν βγει έλεγε ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρώπη και από το ΝΑΤΟ. Τότε το ΠΑΣΟΚ είχε θεωρηθεί αριστερό κόμμα. Η διάφορα τότε είναι ότι η Ελλάδα είχε πολύ μικρό χρέος και περισσότερα... λεφτά να δώσει. Πάμε τώρα στα σημερινά. Ακόμα και με 151 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κυβερνήσει για πάνω από 1 χρόνο με δεδομένες πολλές δύσκολες στιγμές μέσα στο 2015 και τους «ατίθασους» βουλευτές που εκπροσωπεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Είναι όμως σίγουρο πως θα υπάρξει συμφωνία με έναν τουλάχιστον εκ των ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κόμμα εξουσίας πέρυσι μετά το συνέδριο του, άλλα θα γίνει από εδώ και πέρα με τις κρίσιμες αποφάσεις στην Ευρώπη για το χρέος και την οικονομία.

Η Ευρώπη η οποία βλέπει με καχυποψία έως... προκατάληψη τον ανερχόμενο πρωθυπουργό. Η αριστερά στην Ευρώπη βρίσκεται σε κατηφόρα με εξαίρεση μια τάση στην Ισπανία. Μην ξεχνάμε ότι στην πρόταση μομφής εναντίον του Γιούνκερ οι αριστερές δυνάμεις μάζεψαν ένα... 10%.

Η Οικονομία επίσης είναι μεγάλο ζητούμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το οικονομικό του πρόγραμμα είχε καταφέρει να πείσει την μεσαία τάξη για την αλλαγή Το δύσκολο είναι πως όλα αυτά θα εφαρμοστούν. Με τα τωρινά δεδομένα φαντάζει αδύνατο. Μόνο με... έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.

Σ' αυτή την προεκλογική εκστρατεία, στο μόνο που δόθηκε σημασία ήταν η οικονομική πολιτική των κομμάτων, παραμελώντας τα εθνικά, κοινωνικά κτλ θέματα. Για να μην λέω πολλά, πολλές κοινωνικές τάξεις γυρνούν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των απόψεων κεντρικών στελεχών της. Αφορμή για αυτούς οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα όπως η εκκλησία, τα σώματα ασφαλείας, ακόμα και το γήπεδο της ΑΕΚ(;). Αυτά μπορεί να γίνουν πρόσθετα προβλήματα σε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο καθώς δημιουργούν θέματα σε πολλά υπουργεία όπως το Εξωτερικών, Άμυνας, Περιβάλλοντος, Παιδείας κτλ.

Κλείνοντας, η Ελλάδα έχει ανάγκη να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αν δεν το κάνει τότε θα μιλάμε για... ζωντανή ιστορία σίγουρα σε οικονομικό επίπεδο αλλά και γιατί όχι σε πολιτικό. Σε πολιτικό πλαίσιο φαίνεται ξεκάθαρα πλέον πως οι ισορροπίες μπορούν να αλλάξουν από μέρα σε μέρα και το τρίτο κόμμα να βγει πρώτο. Γι' αυτό, όλοι οι Έλληνες εύχονται ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει ένα τραγικό πισωγύρισμα στο παρελθόν.
Σχετικές Ειδήσεις.