Έκτακτη αλλαγή του εκλογικού συστήματος

\\
Μετά από πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά και την παρουσία του διακεκριμένου συνταγματολόγου Ε. Βενιζέλου, αποφασίστηκε η έκτακτη τροποποίηση του εκλογικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένο, ο ισχύων εκλογικός νόμος 3231/2004 "Eκλογή βουλευτών", καθορίζει τις έδρες του ελληνικού κοινοβουλίου με την ψηφοφορία του εκλογικού σώματος, εφαρμόζοντας σε αυτή, την ενισχυμένη αναλογική.

Η πρόταση του κ. Βενιζέλου, σαφώς επηρεασμένη από το σύστημα καταμέτρησης πόντων που εφαρμόζεται στην eurovision, αναφέρει ότι οι έδρες του ελληνικού κοινοβουλίου θα κατανέμονται σύμφωνα με το 50% των ποσοστών που θα προκύπτουν από το μέχρι πρότινος  εκλογικό σύστημα και το άλλο 50% από τον μέσο όρο των ψήφων της Ειδικής Εκλογικής Επιτροπής. Τι είναι όμως η Ειδική Εκλογική Επιτροπή;

"Η Ε.Ε.Ε. θα σχηματιστεί προκειμένου να διασφαλίσουμε την ψήφο του ευσυνείδητου και υπεύθυνου πολίτη. Τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων έδειξαν την πλήρη απάθεια και αδιαφορία μερικών συμπολιτών μας για τα κοινά, επηρεάζοντας έτσι το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Τα μέλη της Ε.Ε.Ε. θα εκλέγονται από το εκλογικό σώμα της ελληνικής Βουλής και θα αριθμούν σε δώδεκα. Δικαίωμα εκλογής ως μέλος της Ε.Ε.Ε. θα έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που δηλώνουν στο θρήσκευμα, χριστιανοί ορθόδοξοι."

δήλωσε ο κ. Βενίζελος, του οποίου η πρόταση θα τεθεί σε ισχύ και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίους, με τα μέλη της Ε.Ε.Ε. να εκλέγονται κατόπιν κλήρωσης που θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 24.01 και ώρα 17:00. 
Σχετικές Ειδήσεις.